Restauració
MontbuicomerçMontbuicomerçMontbuicomerçMontbuicomerç

Ofertes del Sector

Tauler d'anuncis

subscriu-te

ContacteTots els establiments

Diferències entre la cervesa artesana i industrial

restauracio_estiu_2018

La cervesa industrial està a tot arreu i a un preu més barat. Però cada vegada són més els bars, restaurants i establiments que tenen cervesa artesana en la seva oferta cervesera, fetes aquí a la nostra terra o importades d’altres països. Tenim un ventall cada vegada més ampli per beure cervesa artesana i poder triar entre aquestes i les cerveses industrials.

Per això repassarem les grans diferències entre cervesa artesanal i cervesa industrial, que bàsicament es troben en el procés d’elaboració, en la qualitat dels ingredients i en la fórmula del mestre cerveser. Però hi ha més aspectes a tenir en compte.

INGREDIENTS NATURALS

La cervesa artesanal s’elabora a partir d’ingredients totalment naturals, que no porten additius artificials ni conservants, simplement aigua, llevat, malts i llúpols. En canvi, la cervesa industrial es pasteuritza i conté conservants. Tradicionalment la cervesa sempre s’ha fabricat a partir de malta d’ordi, un material d’alta qualitat i de cost elevat. Per abaratir costos, els grans productors industrials fan servir altres additius com l’arròs, el blat de moro o el mill, elements menys costosos, però que produeixen una cervesa de qualitat molt inferior. Per tant, a l’etiqueta de les cerveses artesanes no trobarem mai ni conservants ni antioxidants afegits artificialment.

LA RECEPTA DEL MESTRE CERVESER

Les cerveses industrials es produeixen a partir d’una recepta bàsica, estàndard, molt estudiada i que és resultat d’un esforç molt gran per part de l’empresa, però que busca ingredients i processos econòmicament viables. Per contra, la cervesa artesana es prova i modifica en infinites ocasions pel mestre cerveser per trobar la barreja adequada amb el gust i l’olor buscats. Cada mestre cerveser desenvolupa la seva pròpia fórmula per aconseguir el que més li agrada a ell i als seus clients. Per això existeixen diferents varietats i cada cervesa és única, fent que sigui un producte més car que una cervesa industrial.

EL PROCÉS D’ELABORACIÓ

El procés d’elaboració de les cerveses artesanals es fa de forma manual o amb una mínima ajuda de maquinària, al contrari de les grans cerveseres industrials, on el procés és automàtic i la participació humana és mínima. Les cerveses industrials es sotmeten a un procés de pasteurització, on perden propietats nutritives de la cervesa.

EL FILTRAT

Una altra diferència la trobem en el filtrat. Mentre que a la cervesa artesanal es realitza un filtrat manual, sense intervencions de grans maquinàries, la cervesa industrial realitza un filtrat químic, que elimina els residus però també destrueix llevats i proteïnes de la cervesa, restant-li gust, aroma i propietats. Tot i així, cal dir que cada vegada són més les cerveseres artesanes que opten per treure aquests sediments per poder fer la cervesa visualment més atractiva.

MÉS GUST, MÉS AROMA, MÉS VARIETATS

La cervesa artesanal és una cervesa completament diferent de la cervesa industrial, més atractiva i complexa en el gust. Tot això fa que una cervesa artesana tingui sempre més cos, sabor i aroma que una cervesa industrial. Per això cada vegada més, els consumidors valoren les degustacions de cervesa i s’han adonat de la qualitat del producte, de les immenses possibilitats que té, de la riquesa que pot aportar a la cuina i de les diferents varietats que es poden crear.

PRODUCTE LOCAL I DE PROXIMITAT

És evident que la cervesa artesana és un producte local i de proximitat, mentre que la producció industrial de cervesa respon a un model de globalització que utilitzen les grans empreses per expandir-se i exportar arreu del món. Les cerveseres artesanes solen ser petites i mitjanes empreses properes als consumidors, que tenen voluntat de créixer, però de forma ordenada, coherent i sense perjudicar la qualitat del producte final.

ELS OBJECTIUS

Els objectius de l’elaboració de la cervesa artesana són el gust i l’aroma, mentre que la fabricació de cervesa industrial té l’objectiu de reduir costos de producció el màxim possible. Les microcerveseries que fabriquen cervesa artesana busquen apropar als seus clients un producte de la més alta qualitat i elaborat amb art i il·lusió. Per contra, les empreses cerveseres industrials busquen augmentar vendes i posicionar marques, tot i que el producte ofert als seus clients sigui d’una qualitat realment més baixa. Cal dir que una cerveseria de grans dimensions pot crear una gran cervesa en una edició especial o limitada, però en general no ho fan perquè excedeixen els costos de mercat.

No necessàriament artesanal vol dir bo i industrial vol dir dolent, però certament, la societat actual busca aliments més naturals, i rebutja cada vegada més els artificis. Estem davant d’una evolució natural del mercat, en el qual les cerveses artesanes s’estan incorporant cada vegada més a la nostra dieta.

Recordeu que una gran cervesa és aquella creada amb passió, amb ingredients de qualitat i amb el mínim de químics, i que, en definitiva, té vida i és artesana. Si els bons amants de la cervesa rebutgen les cerveses gasificades, fredes i insípides, per alguna raó serà.